Jaga med hund

Något som blir allt populärare är att ge sig ut på jakt tillsammans med sin hund, men vad gemene man kanske inte visste är att det krävs mer än en jaktbössa och kamouflagekläder om man vill få jaktlycka – och det tänkte vi berätta om idag.

Jägare jakthund litenNär det kommer till jakt med hund är det först och främst viktigt att hunden är tränad för denna typ av aktivitet. Till exempel skriver Naturvårdsverket att hundägare mer än gärna får ta med sig sin hund ut i skog och mark man att man då har vissa krav på sig. Detta eftersom att hunden inte ska skada vilda däggdjur eller vilt och under till exempel perioden 1 mars till 20 augusti måste man vara extra noga med detta och hunden får bland annat inte springa lös i marker där det finns vilt – bortsett från om den är med under jakt förstås men även då måste hundägaren hålla uppsikt. Just nu är skogen i söder full av lyckliga jakthundar, skriver Sydsvenskan, och inte är det konstigt – nu är älgjakten nämligen i full gång.

Att ha med på jaktturen

Det här med älgjakt är spännande för både människa och hund, men det är som sagt inte bara att ge sig ut i skogen med bössa och kamouflage utan det krävs lite mer prylar för den riktigt jaktlyckan. Arbetar man exempelvis i jaktlag är jaktradion ens bästa vän eftersom man då kan hålla kontakt och använda sig av till exempel en lafayette antenn för bättre räckvidd – då jagar man ensam fast tillsammans på samma gång. Och det är heller inte bara jaktsäsong i södra Sverige, även jägarna uppe i Skövde är taggade på älgjakten och enligt uppgift till tidningen Skövde Nyheter finns redan sex stycken jakttorn utplacerade i skogen – och då kan man lura på älgen där och sedan låta hunden spåra djuret, då håller man sig till reglerna samtidigt som hunden får vara med i det roliga.