Hund i familjen

Många barn praktiskt taget tigger till sina föräldrar efter en hund i familjen. Medan andra ungar inte ens behöver tänka tanken att skaffa hund. För de föddes i en familj, eller flock, med en eller flera hundar som syskon. Att växa upp tillsammans med en hund kan innebära så många saker.

Jakthunden

När ett barn växer upp i en familj där jakt är en stor del av livet finns där nästan alltid en jakthund i bilden. Dessa hundar finns av olika raser för olika syften. Vi har små fågelhundar som är duktiga på att hämta just fåglar. De större fågelhundarna är även skickliga på att spåra och i viss mån att driva vilt. En fin labrador eller en setter kan i många lägen ersätta kikarsikten och älgtorn, när det är på sitt bästa humör. De driver in djuren rätt i famnen på jägarna. Det finns älg- och björnhundar som även de har ett gott luktsinne, men framförallt ett stadigt lynne och ett bra skall. Grythundar och taxar är några av de bästa drevhundarna man kan ha. Ett mycket intensivt skall och en nos som kan spåra, framförallt skadeskjutna, djur länge och väl.

Pavlovs hundar

Har man som barn privilegiet att växa upp tillsammans med en jakthund kan man erfara en starkare sammanhållning i familjen. En hund som är säker sin plats i flocken är mycket angenäm att ha att göra med. De är trogna och kärleksfulla. Jakthunden är mycket lydig. Precis som att hundarna direkt börjar yla när man samlas i en stor ring ute på en skogsväg. Så känner också ett barn när det ska gå upp i mörkret och känna doften av mammas och pappas jaktkläder. När hundarna hoppar in i bilens baklucka vet barnet att nu är det jakt. Tillbaka till naturen.