Försäkra din vovve

Det är inte bara viktigt med sjukhus för människor, djursjukhus behövs de också – när hunden stukar foten, katten har ont i magen eller papegojan är hes. Det är dock viktigt att djurkliniken har hög standard och att husdjur oberoende av art och ras, får den vård de behöver.

Oavsett om du vänder dig till Sollentuna Djurklinik eller till Ultuna djursjukhus ska du och din hund få den hjälp ni behöver. Ibland är det dock inte i vården det brister, utan i andra patienters mattar och hussar. I Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur två personer nyligen blev portade från en djurklinik i Uppsala, efter att de uppträtt hotfullt i samband med vård av en hund. Ett beslut som kunderna överklagade till förvaltningsrätten utan framgång.

Huggorm vs. Hund

I en annan artikel, som vi hittar i Värmlands Folkblad, kan vi läsa om hur en djurklinik i Munkfors nyligen blev polisanmäld sedan ägaren av kliniken samlat in huggormar för att göra serum mot giftet, eftersom hundar ofta blir bitna. Det olagliga i det hela ligger i att huggormar är fridlysta och detta medför att artskyddsförordningen kan tillämpas.

Det visar sig att serum mot huggormsbett i vanliga fall är väldigt dyrt, med runt 6000 kronor per dos, och om en hund blir biten krävs det ofta hela två doser. Något som många oförsäkrade hundägare inte har råd med. Det är dock inte tillåtet att fånga in och sedan hålla huggormar i fångenskap, vilket kliniken gjort i flera månader i sträck dessutom.

Så även om tanken med att framställa serum på egen hand är god, så är den inte etiskt rumsren med tanke på de ormar som blivit berövade både sitt försvar och sin frihet. Sedan får man som hundägare se till att försäkra sin hund, det är värt kostnaden när olyckan är framme – som med ett illvarslande ormbett.